keskiviikko 29. elokuuta 2012

Syyssukat

Tajusin tuossa muutama viikko sitten, etten ole Päivänsäteen syntymän jälkeen neulonut oikein mitään itselleni ja ajattelin, että olen ehkä ansainnut uudet villasukat. Varsinkin, kun näin syksyn kynnyksellä minulle tulee kaipuu lämpimiin, syksyisen värisiin villasukkiin, jotka jalassa voin löhötä sohvalla hämyisässä valossa seuranani ainoastaan kirja ja kupillinen teetä. 
Pienen suunnittelun jälkeen syntyivät nämä lehtiköynnössukat. 






Tällä kertaa kirjoitin työohjeenkin ylös, joten täältä pesee! Jos vaikka jota kuta kiinnostaa.

Lanka: Viking Garnin Vilma (viininpunainen) ja Gjestalin Silja (oranssi). Tähän työhön käyvät toki hyvin muutkin langat, joissa tiheys on n. 25 s. / 10 cm.
Sukkapuikot nro 3 tai käsialan mukaan.

Luo oranssilla langalla 56 silmukkaa ja jaa 4 puikolle, 14 kullekin. Sukan taitteen alareunassa on neulepäärme, jos haluat ommella sen kiinni, jätä luontilankaa tavallista pidempi pätkä, jolloin pystyt tällä langalla ompelemaan päärmeen kiinni.
Neulo 2 krs. helmineuletta ja 4 krs. sileää oikeaa. Tee nirkkoreuna eli neulo 2 o yhteen, lk. Toista koko kerroksen ajan. Neulo 9 krs. sileää. 7. kerroksen kohdalla neulo nirkkoreuna työhön kiinni, eli nosta neuleen alareunasta lankalenkki puikolle ja neulo se yhteen puikolla olevan silmukan kanssa. Toista tämä jokaisen silmukan kohdalla. Huom! Voit myös ommella päärmeen kiinni myöhemmin.
9 kerroksen jälkeen aloita kirjoneule. Kirjoneuleessa toistuu 14 silmukan mallikerta. Ruutupiirros on ohjeen lopussa.
Neulo kirjoneuleen jälkeen vielä 7 krs. sileää oranssilla, tee nirkkoreuna (2 o yhteen, lk, koko kerroksen ajan). Neulo vielä 6 krs. sileää oranssilla.
Käännä työ puikoilla ympäri, niin että kirjoneuleen nurjapuoli tulee päälle päin. Aloitan sileä neule punaisella ja neulo 30 krs. sileää.
Tee työhön tiimalasikantapää 1. ja 4. puikon silmukoilla. Kantapäässä on keskellä 10 s ja molemmissa reunoissa 9.
Neulo kantapään jälkeen sileää, kunnes pikkuvarvas melkein peittyy. Tee nauhakavennukset, eli neulo 1. ja 3. puikolla kunnes työssä on 3 silmukkaa jäljellä, neulo 2 o yhteen ja 1 o. 2. ja 4. puikolla neulo 1 o, 2 o yhteen ja loput sileää. Toista kavennukset joka kerroksella kunnes työssä on 8 silmukkaa (2 joka puikolla). Katkaise lanka ja pujota silmukoiden läpi.
Viimeistely: Päättele langat. Jos et neulonut päärmettä kiinni, ompele se. Prässää sukat ensin taite auki, varsinkin värien vaihtumiskohdassa kannattaa olla huolellinen, sillä sileän oikean ja sileän nurjan vaihtumiskohtaan tulee helposti kohouma.
Sen jälkeen prässää vielä taitteet sukkaan paikalleen.

Ruutupiirros






En ole mitenkään taitava työohjeiden kirjoittaja, joten kysy ihmeessä, jos jokin jäi epäselväksi!

2 kommenttia:

  1. Kivaa, että kirjoittelit ohjeen tänne. Pähkäilin jo mielessäni miten tuollainen varsi tehdään, itse kun en ole semmoista ikinä tehnyt. Nyt voisikin kokeilla :)

    -Sodomppi

    VastaaPoista
  2. Tuo varsihan on itse asiassa hyvinkin yksinkertainen, joskin siihen tulee muutama taite, joten se voi ensikatsomalla näyttää monimutkaiselle.
    Tosi kiva kuulla, että ohjeesta on inspiraatiota!

    VastaaPoista