torstai 22. marraskuuta 2012

Tilda-mekko (palmikkomekko)

Päivänsäde saa juhlia joulua kahdessa mekossa. Juhliahan tässä joulun alla riittää, joten eiköhän molemmille tule käyttöä. En mahda itselleni mitään, kun idea tulee, se on pakko toteuttaa!
Ensimmäinen mekko on neulottu, joka on empiremallinen ja A-linjainen. Empiremallin mekkoon tuo erikseen neulottu ja poikittain kulkeva palmikkokaitale. Tähän mekkoon sain inspiraatiota erään keskustelufoorumin käsityöketjusta. Malli on kuitenkin omani. 
Kun tämän idean sain, oli se pakko päästä toteuttamaan heti. Lankakaupassa pähkäilin hyvän tovin langan laadun ja värin kanssa, mutta se tosiaan kannatti!




Tässä vielä ohje mekkoon, jos joku innostui siitä. 

Lanka: Hjertegarnin Bommix Bamboo 250 g.
Puikot: 3,5 pitkät ja pyöröt (40 cm)
Tiheys: 24 s. = 10 cm. 

Koko: Kapoinen 92, rinnanympärys mekossa n. 55 cm.

Palmikkokaitale:

Neulo ensin palmikkokaitale. Luo 20 silmukkaa ja neulo palmikkoa ruutupiirroksen mukaan (tai voit itse etsiä kivemman palmikon, tuo 20 silmukkaa, sisältäen nurjat reunasilmukat, on kuitenkin aika hyvä leveys), kunnes pituus on n. 55 cm. 
Päätä silmukat. 
Ompele palmikkokaitale rinkulaksi. 

Miehusta ja kaarroke:

Poimi palmikkorinkulan toisesta reunasta 132 s. pyöröpuikolle miehustaa varten. Käytännössä minulla meni tasan siten, että poimin joka toisen ja joka toisen joka toisen välistä myös yhden, (selkeää, eikö)

Neulo 1 krs. nurin suljettuna neuleena. 

Jaa silmukat etu- ja takakappaleeseen (66 s. molempiin). HUOM! Palmikkokaitaleen sauma tulee keskelle sivulle. Ota pitkät puikot. Tee ensin etukpl. Neulo sileää oikeaa. Kavenna molemmissa reunoissa kädentietä varten joka 2. kerros 1 x 4 silmukkaa ja 4 x 1 silmukka (=50 s), kahden silmukan sisällä reunasta. Jätä tämän jälkeen silmukat odottamaan ja tee takakpl. samoin. 

Kun takakpl on valmis, vaihda pyöröpuikkoihin. Luo kappaleiden väliin 40 silmukkaa kädentietä varten, neulo etukpl:n silmukat ja luo taas 40 silmukkaa kappaleiden väliin. Neulo sileää oikeaa neuletta etu- ja takakpl:lla. Kädenteille luoduilla 40 silmukalla neule 1 krs. nurin, 1 krs. oikein, 1 krs. nurin ja sen jälkeen kaikki kerrokset oikein. Neulo yht. 16 krs. 

Aloita kaarrokkeen kavennukset. Neulo 3 o 2yht, koko kerroksen ajan (=144 s.)
Neulo 4 krs. oikein. 
Neulo 2 o 2 yht koko kerroksen ajan (=108 s.)
Neulo 4 krs. oikein.
neulo 1 o 2 yht koko kerroksen ajan (= 72 s.)
Neulo 2 krs. oikein, 1 krs. nurin, 1 krs. oikein. Päätä silmukat neulomalla nurjaa. Päätä silmukat löysästi neulomalla: 1 o, *1 o, työnnä vasemman puikon pää näiden kahden silmukan läpi takareunasta oikealta vasemmalle. Vedä lanka oikealla puikolla näiden kahden silmukan läpi (jätä muodostunut uusi silmukka oikealle puikolle)*. Tämä on perinteistä silmukoiden päättelyä joustavampi ja sopii siksi paremmin pääntielle.

Helma:

Poimi 132 s. pyöröpuikoille. Neulo 1 krs. nurjaa. Laita keskelle sivuille merkkilangat helpottamaan lisäyksiä. Merkkilankojen välissä on 66 s.
Lisää 4 cm välein yhteensä 4 silmukkaa seuraavasti. Neulo kerroksen alusta ja merkkilangasta 1 s. neulo silmukoiden välinen lankalenkki. Neulo oikeaa, kunnes jäljellä on 1 s. ennen seuraavaa merkkilankaa. Lisää taas 1 s. neulomalla silmukoiden välinen lankalenkki. Neulo 2 s. ja tee taas lisäys. Neulo, kunnes kerrosta on jäljellä 1 s., tee lisäys ja neulo viimeinen silmukka. 

(eli siis merkkilankojen molemmille puolille jää 1 s. väliä ennen lisäystä. Toista lisäykset yhteensä 7 kertaa (=160 s.). Merkkilankoja kannattaa siirtää aina lisäyksen jälkeen, niin on helpompi löytää oikea lisäyskohta.Jatka neulomista, kunnes helman korkeus on 29 cm. Neulo 1 krs. nurin, 1 krs. oikein ja päätä silmukat neulomalla nurjaa. 


Palmikon ruutupiirros



Vinkkejä koon muuttamiseen. 
Helman pituutta on helppo muuttaa, lisäyksiä voi hyvin tehdä myös muutaman kerran enemmän, tuossa on nyt tosi kapea A-linja. Myös miehustassa voi ennen kädentien kavennuksia neuloa muutaman kerroksen oikeaa, että saa mekolle lisää pituutta. Päivänsäteen mekossahan sen pituus on 50 cm. 
Leveyttä saa lisää tietenkin neulomalla pidemmän kaistaleen palmikkoa. Itse mittasin ensin Päivänsäteen rinnanympäryksen (50 cm) ja lisäsin siihen sitten hiukan liikkumavaraa. Helman suhteen silmukkaluvulla ei ole merkitystä. Miehustassa täytyy olla 5:llä jaollinen luku kaarrokkeessa ennen kavennuksia, jotta onnistuu tuolla ohjeella. Sovitusten perusteella sanoisin, että tuo 40 s. kädentiellä riittää ainakin kokoon 98. 

2 kommenttia:

  1. Tää on tosi ihana :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos kovasti! Täytyy myöntää, että itsekin tykkään ja olen todella tyytyväinen lopputulokseen. Kaarrokeosan kanssa taistelin ja teinkin sen kahteen kertaan, ennen kuin olin tyytyväinen.

    VastaaPoista