tiistai 5. marraskuuta 2013

Itsetehtyjä joulupalloja

Kuten jo aikaisemmin kirjoitin, minä olen jouluihminen henkeen ja vereen. Siitä huolimatta, ettei joulua meillä sen kristillisessä merkityksessä juhlita. Meillä keskitytään juhlimaan vuoden pimeintä yötä, talvipäivän seisausta. Vaikkakaan se ei ihan jouluun osu, niin tarpeeksi lähelle, ja jouluna on sitten vapaata ja aikaa rentoutua. 
Meidän jouluperinteet kuitenkin on niitä kaikille tuttuja, yhdistelmiä pakanallista alkuperää olevista perinteistä ja myös kristillistä (joululahjat :D). Tontut ja joulupukki meillä vierailee, on joulukuusi (jonka alkuperä on muuten pakanallisissa perinteissä, tiesittekös sitä!) ja joulukoristeita. Enkelit ja seimet sun muut puuttuu. Joulukuuseen laitan mieluummin latvalumihiutaleen kuin latvatähden. 
Tämän pitkän pohjustuksen jälkeen esittelen taas tekemiäni joulukoristeita. Tässä itsetehtyjä joulupalloja. 


Nämä ensimmäiset on märkähuovutettu ja niiden kuivuttua olen kirjonut huopuneen pinnan päälle. 



Tällaisiin palloihin tarvitset styrox- tai muovipalloja (ei massapalloja!!!) ja huovutusvillaa sekä kirjontalankoja. Minulla oli helmilankaa ja Novitan Gold ja Silver -lankoja. 
Lisäksi huovutkseen kuumaa vettä (niin kuumaa, kuin kädet kestää), mäntysuopaa ja saippuaa (esim. marseille). 
Huovutus on simppeliä. Ensin asetetaan pallon ympärille villaa niin, että sen kuidut menevät eri kerroksissa eri suuntiin. Kastele palloa varovasti kuumalla vedellä, hiero käsiisi saippuaa ja aluksi vain puristele palloa kevyesti käsissäsi. Lisää varovasti vettä ja saippuaa. Kuumuus saa villakuidun suomut aukeamaan ja ne tarttuvat toisiinsa, tämä on sitä huopumista. Kun villa alkaa olla kiinteää, voit käyttää vettä ronskimmin ja alkaa hieroa palloa. Mitä kauemmin jaksat hieroa, sitä tasaisemman ja karvattomamman pinnan saat. Kun olet tyytväinen huopumisasteeseen, huuhtele pallo vuorotellen kylmällä ja kuumalla vedellä. Viimeisenä kylmähuuhtelu, tämä sulkee villan suomut. 
Jätä pallo kuivumaan. Kuivuneeseen palloon voi kirjoa haluamiaan kuvioita, tai koristella vaikka erilaisin nauhoin. Kirjonta ideoita löytyy netistäkin, tai sitten voi käyttää kirjastoa. 

Tässä on samaan palloon laitettu kaksi eri nauhaa. Kiinnitys nuppineulalla, jolloin nauhan pystyy vaihtamaan. Varovainen liimaus tai kiinniompelu on myös mahdollista. 



Sitten vielä kankaalla päällystetty styroxpallo. Tähän palloon sain idean Askartelun pikkujättiläinen -kirjasta. 


Tarvikkeet: Isohko styroxpallo (tässä halkaisija n. 10 cm). Pienemmästäkin voi toki tehdä, mutta mitä pienempi, sen vaikeammaksi menee. Lisäksi jouluista kangasta ja koristenauhaa. 

Toteutus: Jaa pallo 6 samankokoiseen sektorin ja merkkaa niiden rajat tussilla (ts. piirrä viivat). Tee veitsellä (ihan ruokailuveitsi riittää) viillokset viivojen koko pituudelta. Tee tarpeeksi syvät viillokset. 
Leikkaa kankaasta sektorien kokoa hieman isompia paloja, "saumavaraa" 0,5 - 1 cm. Aseta kangaspala sektorin päälle ja painele "saumavara" veitsen avulla varovaisesti viillokseen. Etene näin sektori sektorilta, kunnes kaikki on peitetty. Lopuksi liimaa koristenauhaa saumakohtien päälle, näin myös mahdolliset epäsiistit kohdat jäävät peittoon. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti